NORTON

NORTON

#1 2008-08-02 18:47:35

HETMAN

Magister

Punktów :   

Miało to miejsce w latach 1939-1945:(

To są oczywiście dane szacunkowe:(

#2 2008-08-03 11:10:32

Ale ...

Gość

Re: Miało to miejsce w latach 1939-1945:(

Tak wiem że zginęło tyle Polaków z rąk UPA tylko takie przypominanie przy współczesnym nastawieniu Polaków budzi tylko i wyłącznie nienawiść, niechęć i uprzedzenia do innych narodów, w tym momencie Ukraińców. Jeżeli już się to przypomina powinno się również podać wszystkie okoliczności takich wydarzeń i zaznaczyć że poza UPA zdecydowana większość Ukraińców była nastawiona przyjaźnie do Polaków, wielu z nich pomagało się im ukrywać przed UPA itp... Samo stwierdzenie że UPA zabiło około 0,5 mln Polaków to tak samo jakby powiedzieć że każdy Niemiec był hitlerowcem ...

#3 2008-08-03 12:13:30

HETMAN

Magister

Punktów :   

Cieszy mnie niezmiernie Twoja opinia. Tylko że cyt."Samo stwierdzenie że UPA zabiło około 0,5 mln Polaków to tak samo jakby powiedzieć że każdy Niemiec był hitlerowcem ..." to nie prawda, gdyż każdy znający odrobinę historii nigdy nie porówna zbroniczej OUN-UPA do Narodu Ukraińskkiego!!!!! Jeśli porównujesz UPA z Narodem Ukraińskim to jesteś ignorantem lub zrobiłeś to nieświadomie. Nie pisałem, że zbrodni dokonał naród Ukraiński ,tylko że nacjonaliści z UPA (OUN). Wielu Polaków zawdzięcza życie Naszym sąsiadom ze Wschodu. I jeden z dzisiejszych problemów to to, że ci faszysci chcą się czuć reprezentantami Narodu Ukraińskiego i hańbią go w ten sposób. Mało tego dążą do fałszowania historii i nie chcą się przyznać do zbrodni. Nie ma czegoś takiego jak pojednanie polsko-ukraińskie, gdyż między nami było wiekszych waśni. Dzisiaj największa obraza dla Ukraińca, to nazwać go banderowcem!!!

#4 2008-08-03 12:26:58

HETMAN

Magister

Punktów :   

Tu nie chodzi o zemstę czy o zadośćuczynienie tylko o prawdę historyczną!!! Dzisiaj (1991) Senat RP potępia operację "Wisła" i jej żołnierzy za to, że dopiero po 2 latach (1945-1947-sprawka Moskwy) zaprowadzili spokuj w rzeszowszczyźnie uniemozliwiając tym samym dalszą zbrodniczą działalność OUN-UPA. Kwaśniewski wszystkich przeprasza za to jakimi łotrami byli Polacy w czasie II wojny światowej!!! Odsłania pomiki zbrodniarzom z OUN-UPA za Nasze pieniadze w Naszym kraju!!! Komorowski (2008) nie będzie potępiał rzeźi na Wołyniu, gdyż może to wpłynąć na "stosunki polsko-ukraińskie". To jest państwo prawa w jakim żyjemy???!!! Tak jak za komuny nie mówiono do pewnego momentu o zbrodni katyńskiej tak dzisiaj fałszuje się obraz działalności OUN-UPA lub w ogóle się o nim nie mówi!!!!!!

#5 2008-08-05 11:57:58

HETMAN

Magister

Punktów :   

Szkoda że mój gość nie podjął dalszej konwersacji:( Szkoda:(

#6 2008-08-06 15:51:17

Ale ...

Gość

no jak przeczytalem swoj post raz jeszcze to rzeczywiscie "troche" zle to ujalem chodzi o to ze w Polsce jest mnostwo osob ktore nie znaja dobrze historii i sa marionetkami w rekach demagogow. Ponadto chyba zgodzisz sie ze mna ze Polacy zazwyczaj sa do wszystkiego i wszystkich uprzedzeni ... dlatego wg mnie przypominanie takich spraw bez dokladniejszego opisu przeszlych wydarzen bedzie sie wiazalo z tym ze przecietny Polak uogolni sobie wszystko (co potrafimy znakomicie) i wlasnie bedzie utozsamial UPA ze wszystkimi Ukraincami a potem to jak plotka juz po sznureczku ... Jednym slowem chodzi mi ot o ze w obecnych czasach wg mnie nadal kazda drazliwa sprawe sprzed lat trzeba podeprzec dokladniejszym wyjasnieniem zeby Polska mogla tak jak w sredniowieczu byc krajem tolerancyjnym a nie krajem gdzie w razie przyjazdu mozna dostac w czape ze wzgledu na rasizm co rusz to do nowych nacji ...

#7 2008-08-06 15:54:15

Ale ...

Gość

Az wstyd sie przyznac ale uwazam ze Polska nadal w duzym stopniu jest krajem glupcow choc oczywiscie nie brak w nim ludzi ktorzy kolokwialnie mowiac maja to i owo pod kopula

#8 2008-08-06 16:09:02

HETMAN

Magister

Punktów :   

Dzisiaj prowadzi sie politykę odwrotną Uogólnia się zbrodnie NACJONALISTÓW UKRAIŃSKICH i nie mówi się całej o tym prawdy!!! I to jest groźne. Trzeba mówić, że zrobili to NACJONALIŚCI(FASZYŚCI) ukraińscy, a nie Naród Ukraiński!!! Jak ktoś będzie utożsamiał UPA z Ukraińcami to bedzie co najmniej "ignorantem historycznym". Chodzi o prawdę historyczną, aby podobne zbrodnie już się nie powtrórzyły. A zawsze się znajdzie ktoś kto będzie nawoływał i dążył do odwetu. DLATEGO TRZEBA MÓWIĆ CAŁĄ PRAWDĘ. UPA (Banderowcy) to byli nacjonaliści, którzy oprócz Polaków mordowali swoich rodaków, tylko dlatego, że nie mieli inny pogląd na świat!!

#9 2008-08-06 17:53:01

HETMAN

Magister

Punktów :   

Cieszy mnie to, że ktoś na poziomie podjął ze mną dyskusję Doceniam to:))))

Stopka forum

RSS